Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] dobrany, intensywny trening jest ważny, jednak równie ważne jest stworzenie odpowiedniego środowiska do anabolizmu mięśniowego. Nadwyżka kaloryczna, wystarczająca ilość i jakość snu oraz dobry stan naszego zdrowia i samopoczucia, to bardzo ważne czynniki, jeżeli chodzi o rozwój naszych mięśni. Wykonując trening siłowy, doprowadzamy do [...]
[...] Bierze udział w syntezie DNA. Chlor (Cl): chlor występuje głównie jako anion chlorkowy (Cl-) w glebie i roślinach. Przy odpowiednim poziomie podaży Cl poprawia plony i jakość wielu upraw, takich jak cebula i bawełna, jeśli gleby są ubogie w ten składnik odżywczy. Nadmierne stężenie Cl może być toksyczne dla roślin. U człowieka reguluje [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] składników, witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Jedno jajko posiada około 5 gramów tłuszczu, 6 gramów białka oraz około 70 kcal. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość jajek, czasem warto wydać złotówkę czy dwie więcej, aby kupić jaja z wolnego wybiegu. Orzechy O zdrowym wpływie orzechów na nasz organizm wie prawdopodobnie każdy. [...]
[...] i jej mechanizm działania opiera się na gromadzeniu wody w komórkach mięśniowych. Jednak, jak pokazuje praktyka, działanie kofeiny nie wywiera niepożądanego działania na jakość cyklu. Czy długotrwała suplementacja jest bezpieczna? Badania z udziałem sportowców trenujących futbol amerykański wykazały, że przez okres 4 lat suplementacji [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
Próbujesz zadbać o jakość swojego snu? Z pewnością wziąłeś już pod uwagę takie czynniki jak odpowiednia temperatura w sypialni, zaciemnienie, starasz się też nie korzystać z urządzeń elektronicznych przed snem, a nawet wprowadziłeś relaksującą rutynę przed położeniem się spać. A czy wiesz, że na jakość snu może wpłynąć także to, co jesz na swój [...]
Jako że za oknem jest już mocno jesienna aura, wielu bywalców siłowni zaczyna budować masę mięśniową. Nie tylko związane jest to z mniejszym eksponowaniem gołych torsów, ale również odrabiamy powakacyjne „spadki” i chcemy przemodelować sylwetkę. Niestety nie każdy jest gotowy na to, aby rozpoczynać sezon masowy, od budowania masy. Beztroski czas [...]
[...] zarówno paranoiczne przestrzeganie diety, najlepiej opartej głównie na ryżu i kurczaku, jak również złe jest skupianie się jedynie na liczbach i ilości jedzenia bez dbania o jakość tego, co spożywamy. Dieta opierać powinna się głównie na produktach nieprzetworzonych i bogatych w składniki odżywcze. Tak zwane produkty rekreacyjne typu słodycze i [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
[...] może wpłynąć na osiągane przez dziecko sukcesy związane zarówno ze sportem i nauką, jak i relacjami międzyludzkimi oraz samooceną. To z kolei przełożyć się może na lepszą jakość życia w okresie dorosłości oraz większą sprawność „na starość”. Nieodłącznym elementem wspierania młodego organizmu na początku drogi sportowej jest dieta i warto [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić jakość życia. Co można jeść i co warto suplementować przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? Witaminy i Minerały Osoby z tym schorzeniem często cierpią na niedobory witamin, [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]